Kevään saapuessa ja ajohalujen kasvaessa skootterin oikeaoppisesti suoritettu talvivarastointi helpottaa kevätkäyttöönottoa huomattavasti. Kun skootteri on kaivettu varastosta niin voidaan edetä vaikkapa seuraavan esimerkinomaisen yleislistan mukaisesti.

1. Lataa akku.

Jos skootteria ei talvella käytetä säännöllisin väliajoin tai skootterilla ei ajeta, purkautuu akku pikkuhiljaa, jolloin akun uudelleen lataaminen on välttämätöntä ja ei aina edes onnistu. Akkua tulisikin aina ladata noin kuukauden välein.

Poista akku skootterista ja puhdista se kauttaaltaan kevyesti haalealla vedellä. Puhdista myös akun navat varsinkin, jos niihin on tullut talven aikana hapettumaa. Navat voi halutessaan voidella myös akkunaparasvalla, joka estää hapettuman syntymistä. Skoottereissa käytettävät akut ovat tyypillisesti huoltovapaita esim. Geeliakut ja SMF-akut, jolloin niihin ei tarvitse lisätä akkunestettä. Mikäli skootterissasi on kuitenkin perinteinen akku, tulee nesteen määrä tarkistaa (ja tarvittaessa lisätä) ennen akun lataamista. Nesteenä käytetään akkuvettä, jota voi ostaa huoltoasemilta, Biltemasta tms. autotarvike- tai moottoripyörätarvikeliikkeestä.

Akun lataaminen kannattaa suorittaa ehdottomasti moottoripyörän akkulaturilla. Tällaisia latureita saa hyvinvarustetuista autotarvikeliikkeistä, moottoripyöräkaupoista ja jopa Biltemasta. Eikä maksa tyypillisesti paljoa. Moottoripyörän akkulaturilla lataaminen tapahtuu oikealla latausvirralla, auton akkulaturi ylilataa ja saattaa tuhota akun hyvinkin nopeasti. Myös automaattiset älylaturit ovat nykyään melko edullisia ja niistä löytyy usein toimintoja mm. akkujen elvyttämiseen. Mikäli lataat ns. perinteistä akkua, on hyvä poistaa akun korkit ennen lataamista, sillä akku kehittää ladattaessa kaasua. Pidä kuitenkin huoli, ettei akkuveden joukkoon pääse putoamaan likaa tms. Tällainen akku tulisi ladata myös ilmanvaihdoltaan hyvin tuulettuvassa tilassa. Kipinöintiä ladattavan akun ympärillä tulee myös ehdottomasti välttää. Laturin johdot kytketään ladattavaan akkuun ennen laturin liittämistä pistorasiaan.

2. Tarkista öljyt.

Kaksitahtisissa skoottereissa tarkista, että tuoreöljysäiliö on täynnä. Nelitahtisissa skoottereissa tarkista öljyn pinnan korkeus, vaikkakin öljyt olisivat vaihdettu juuri ennen talviteloille laittoa. Huomaa että öljyyn liukenee käymisen aikana rikkiä ja talviseisonnan aikana puolestaan saattaa öljyn sekaan kondensoitua vettä. Öljyt olisikin hyvä vaihtaa myös keväällä, sillä investointi on rahallisesti pieni. Öljyjen vaihto kannattaa suorittaa siten, että moottori käytetään ensin lämpimäksi jolloin öljy on juoksevaa ja siihen on sekoittunut myös hyvin epäpuhtauksia, jotka saadaan öljyjen vaihdon aikana ulos moottorista.

3. Täytä polttoainesäiliö uudella tuoreella bensalla.

Bensa menettää palamisominaisuuksiaan pikkuhiljaa (jopa muutamassa kuukaudessa), jolloin vanha bensa ei syty niin herkästi kuin uusi. Tämä taas voi aiheuttaa osaltaan sen, että skootteria on vaikea saada käyntiin. Tämän vuoksi onkin tärkeää täyttää polttoainesäiliö uudella bensalla (98 oktaaninen). Osa valmistajista suosittelee polttoainesäiliön täyttämistä piripintaan ennen talvivarastointia ja osa puolestaan täydellistä tyhjentämistä. Toiset käyttävät säilytyksen aikana lisäksi erityistä bensan stabilointiainetta.  Joissakin vanhemmissa 2-tahtimoottoreissa, joissa ei ole laisinkaan tuoreöljyvoitelua ja joissa 2-tahtiöljy sekoitetaan suoraan bensan sekaan, vanha öljynsekainen bensa saattaa jopa tukkia kaasuttimen talven aikana.

4. Puhdista sytystulppa.

Koska tarkistit ja säädit sytytystulpan viimeksi? Nyt se kannattaa viimeistään tehdä eli tulppa pois ja tulpan (erityisesti kärkien) puhdistus karstasta ja liasta. Mikäli omaat rakotulkin, tarkista myös tulpan kärkiväli valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kun laitat tulpan takaisin älä kiristä sitä liikaa, sillä kierteet vaurioituvat herkästi. Kiristyssääntöinä voidaan pitää, että käytetty sytytystulppa kiristetään ensin sormin niin kireälle kuin menee ja sitten vielä avaimella 1/8 tai maksimissaan 2/8 kierrosta. Uusi sytytystulppa kiristetään sormin niin kireälle kuin menee ja sitten vielä avaimella noin puoli kierrosta. Useimmissa moposkoottereissa tulpan tehdaskireys on noin 14-20Nm.

5. Puhdista ilmansuodatin.

Puhdista ilmansuodatin ainakin ajokauden alussa. Mikäli ajat paljon pölyisissä olosuhteissa (hiekkateillä) puhdista myös ajokauden aikana ainakin kertaalleen. Työ on pienitöinen ja seokset pysyvät puhtaalla ilmansuodattimella paremmin kohdallaan.

6. Voitele ja tarkista pulttien ja mutterien kireys.

Voitele aseöljyllä tai CRC:llä keskiseisontatuen sekä sivuseisontatuen jouset. Voitele myös kaikki vaijerit ja tarkista niiden kunto. Varo, ettei voiteluöljyä pääse jarruosiin! Tarkista näkyykö skootterissa heiluvia, huonosti kiristettyjä pultteja ja muttereita ja kiristä tarvittaessa. Tarkista myös kumiosien, kuten imukaulan kunto. 

7. Bensaa kaasariin.

Mikäli skootterissa on käynnistyspoljin, paina poljinta alas muutamia kertoja hiljalleen, jotta kone saa voitelua ja huomaat että se pyörii vaivattomasti. Avaa myös polttoainehana mikäli sellainen on. Lähes poikkeuksetta kaikissa uudemmissa skoottereissa on alipaineella toimiva automaattinen polttoainehana.  

8. Käynnistä moottori.

Mikäli skootterissa on käynnistyspoljin, käytä sitä äläkä tuhlaa akkua sähköstartilla (huom! Joissakin Kiinalaisissa skoottereissa käynnistyspoljin on mekanismiltaan niin heikkoa laatua, että käytä mahdollisuuksien mukaan ainoastaan sähköstarttia). Moottori ei välttämättä (eikä varmastikaan) käynnisty heti, sillä kaasari on todennäköisesti kuivunut talven aikana ja automaattipolttoainehanalla varustetuissa skoottereissa polttoaineen tulo kaasuttimeen kestää joskus jopa yllättävän kauan. Käynnistymistä vaikeuttaa myös sylinteriin mahdollisesti laitettu korroosiota ehkäisevä öljy ennen talvivarastointia. Mikäli moottori ei tunnu käynnistyvän useidenkaan yritysten jälkeen, voit irroittaa polttoainesäiliöltä kaasuttimelle menevän alipaineletkun ja imaista siitä bensaa kaasuttimeen. Näin tietysti ainoastaan skoottereissa, joissa on alipaineella toimiva polttoainehana. Kun moottori käynnistyy, lämmitä moottoria ensin pienillä kierroksilla. Älä rasita tai ryntäytä moottoria ennen kuin moottori on lämmennyt.

9. Tarkista renkaiden ilmanpaineet.

Valmistajan ohjeiden mukaisesti.

10. Tarkista sekä etu-, että takajarrun toimivuus.

Jarruista tulee tyypillisesti "arvaamattomia" talven aikana. Oman turvallisuuden vuoksi onkin tärkeää aloittaa jarruttaminen pikku hiljaa ja "herkistellä" jarrut jälleen uuteen ajokauteen. Herkistele sekä etujarru, että takajarru myös erikseen pumppaamalla jarrukahvaa ensin kevyesti ja sitten hieman voimakkaammin.

11. Pese ja vahaa skootteri.


PS. Katso video talviteloilta käyttöönotosta YouTubesta tästä.

Samppa
samppa(@)skootterini.com

Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.