Imukaulan kunnon tarkistaminen on vuosittain suoritettava toimenpide varsinkin nykyskoottereissa, joissa imukaula on lähes poikkeuksetta pehmeää muovi- / kumiyhdistettä. Yksinkertaisimmillaan kaasuttimelta tuleva polttoaineseos virtaa imukaulan kautta moottoriin, jolloin matkalla olevat rakenneviat luonnollisesti laihentavat seosta.

Kuva1. Imukaula (Piaggio NRG 1999)
Imukaula

Imukaulan ongelmaksi muodostuu juuri käytettävä pehmeä seos, joka hapertuu ajan kuluessa. Kuumuus (auringonvalo) ja kylmyys (pakkanen) ovat pahimmat hapertumisen aiheuttajat jatkuvan tärinän kanssa ja myös nykyaikaiset polttoaineet (etanoli) haperruttavat seosta. Hapertuessaan imukaula halkeilee ja halkeilun ollessa pahaa imukaula ei enää ole tiivis. Mikäli ilmaa imeytyy halkeamista koneeseen, ei bensan ja ilman seossuhde ole enää oikea. Tämä voi huonontaa käynnistyvyyttä oleellisesti. Vastaavasti kone käy laihalla ja voi aiheuttaa myös moottorin ylikuumentumisen.

Imukaulan kunto on aluksi helppo testata silmämääräisesti arvioimalla, jolloin pitää samalla painella imukaulaa ylhäältä alaspäin ja katsoa näkyykö halkeamia. Mikäli halkeamia näkyy, kannattaa imukaula irroittaa ja katsoa myös sisältäpäin ovatko halkeamat lävitse asti (samalla väännellen ja painellen). Joka tapauksessa, halkeillut imukaula tulee vaihtaa uuteen.

Hätäisenä patenttikorjauksena olen kuullut joidenkin henkilöiden levittäneen halkeilleen imukaulan päälle joustavan epoksiliima-, / silikonikerroksen, tai jopa ilmastointiteipin. Tällainen patentti ei kuitenkaan ole muuta kuin väliaikainen ensiapu.

Kuva2. Halkeillut imukaula.
Halkeillut imukaula

Olen löytänyt halkeilleita imukauloja jopa aivan uusista vajaan vuoden ikäisistä moposkoottereista. Toisissa merkeissä imukaulojen laadun heikkous on ollut selvästi toisia merkkejä enemmän edustettuna.

Samppa
samppa(@)skootterini.com

Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.