Ilmansuodattimen puhdistus määräajoin on erittäin tärkeää, jotta imuilman mukana kaasuttimeen ja sitä kautta moottoriin ei kulkeutuisi epäpuhtauksia (huonoimmassa tapauksessa seurauksena voi olla konerikko). Vastaavasti esim. likainen ja tukkeutunut ilmansuodatin vääristää kaasuttimen seossuhdetta ja saa koneen käymään liian rikkaalla seoksella (yleensä kone käy tällöin raskaan kuuloisesti ja savuttaa). Sytytystulpan väri liian rikkaalla seoksella käyvässä moottorissa on kauttaaltaan musta ja kuiva.

Ilmansuodattimen puhdistusväli riippuu ajettujen kilometrien lisäksi myös ajo-olosuhteista. Onhan selvää, että esim. jatkuvasti hiekkateillä ajettaessa suodattimeen joutuu enemmän pölyä kuin tilanteissa, jossa ajettaisiin jatkuvasti asfalttiteillä. Hiekkateillä ajeltaessa suodatin tulisikin siten puhdistaa useammin, kuin jälkimmäisessä tilanteessa. Valmistajat määrittelevät kilometrimääräisen puhdistusrajan noin 4000 - 10 000 kilometrin ajorupeamille. Kuitenkin, suodatin tulisi puhdistaa vähintään kerran vuodessa esimerkiksi ajokauden päättyessä, tai viimeistään keväthuollon yhteydessä. Työ on pienitöinen ja nopea, joka onnistuu varmasti kaikilta.

Ilmansuodatin on erittäin helposti löydettävissä ja sen sijaintipaikka näyttää alkuperäisosana lähes aina "mustalta laatikolta", "mustalta soiromaiselta kotelolta", tai "mustalta putkikotelolta". Tarvikeilmansuodattimina löytyy myös ns. tehoilmansuodattimia, joiden ulkonäkö saattaa erota edellä mainituista. Mikäli ilmansuodattimen koteloa, tai ilmansuodatinta ei meinaa millään löytyä nopealla ulkopuolisella tarkastelulla. Etsi käsiisi skootterin kaasutin ja seuraa sitä kautta kaasuttimelta lähtevää yhdysputkea pitkin ilmansuodattimelle. Ilmansuodatin saattaa olla myös suoraan kiinni kaasuttimessa, jolloin välissä ei juurikaan ole ainakaan näennäistä yhdysputkea. Varsin usein myös katteita joudutaan jonkin verran purkamaan, jotta ilmansuodattimelle päästään käsiksi.

Alkuperäisilmansuodatin on lähes aina jo mainitussa kotelossa. Kotelo tuleekin seuraavaksi avata jotta itse suodatinelementtiin päästään käsiksi. Suodatin voi olla joko vaahtomuovinen, paperinen, tai ns. verkkosuodatin. Myös näiden erilaiset yhdistelmät ovat mahdollisia. Mikäli suodatin on tehty vaahtomuovista, on se ainakin tehtaalta lähtiessään myös voideltu ilmansuodatinöljyllä. Tämän öljyn tehtävänä on sitoa pienen pienet epäpuhtaudet kiinni suodattimeen.  

Kuva1. Ilmansuodattimen kotelo.

Kotelo1

Kuva2. Toisentyyppinen suodatinkotelo.

Kotelo2

Kun ilmansuodatin on saatu kotelosta pihalle, tapahtuu puhdistaminen hieman eri tavalla riippuen siitä mitä materiaalia suodatin on. Mikäli suodatin on vaahtomuovinen, tulee suodatin pestä kuumalla astianpesuaineella kyllästetyllä vedellä (esim. Fairy). Tämän jälkeen suodatin puristellaan hyvin ja annetaan kuivua täysin kuivaksi (varo ettet revi suodatinta). Suodatin olisi tämän jälkeen hyvä kyllästää vielä ilmansuodatinöljyllä (Foam Filter Oil), jotta epäpuhtaudet kiinnittyvät suodattimeen paremmin. Koska itselläni on harvoin varastossa ilmansuodatinöljyä, käytän öljyämiseen tavallista moottoriöljyä. Kuitenkin esim. Piaggion huoltomanuaali neuvoo vaihtoehtoiseksi ilmansuodatinöljyn korvaajaksi bensan ja 2-tahtiöljyn seosta 50/50.

Joka tapauksessa, huolehdi kuitenkin, että puristelet suodattimen öljyämisen jälkeen niin kuivaksi kuin mahdollista. Mikäli suodatin on to-del-la likainen ja sitä ei ole puhdistetu aikoihin, voit puhdistaa sen bensalla. Muista kuitenkin että bensa kuivattaa ihoa erinomaisesti, joten bensankestävät hanskat ovat mukava apu. Anna suodattimen myös kuivua täydellisesti ennen öljyämistä / takaisinlaittoa.

Paperisen suodattimen puhdistus käy parhaiten puhtaalla paineilmalla. Mikäli suodatin on repeytynyt tai puhdistusoperaatio vaikuttaa mahdottomalta (puhdasta jälkeä ei enää synny), tulee suodatin vaihtaa uuteen. Sihtityyppinen verkkosuodatin puhdistuu myös kätevästi paineilmalla.

Kuva3. Vaahtomuovityyppinen suodatin.

Suodatin

Kun suodatin on puhdistettu, laitetaan se takaisin oikealle paikalleen ja kiinnitetään ilmansuodattimen kotelon kansi takaisin paikoilleen.

Samppa
samppa(@)skootterini.com

Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Tekstin ja kuvien kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.

Tutustu myös edullisiin vianhakukaavioihin verkkokaupassamme.