Tässä artikkelissa käsitellään yleisellä tasolla starttimoottoria ja sen huoltoa. Artikkelin yhteyteen ei kuulu ns. bendix-ongelmat eli viat, joissa starttimoottori pyörii, mutta ei pyöritä moottoria (tyypillisesti startatessa kuuluu vain sähkömoottorin surinaa). Bendix-ongelmat ovat melko yleisiä varsinkin kiinalaisissa moposkoottereissa ja niitä on käsitelty paljon Skootterini.com sivuston keskustelufoorumilla.

Starttimoottori on tavallinen tasavirtasähkömoottori. Yksinkertaistettuna painaessasi skootterin käynnistysnappia virta kulkee akulta starttireleen kautta sähkömoottorille, joka pyörittää skootterin moottoria ja moottori käynnistyy. Ennen starttimoottoriremonttia tulisikin aina varmistua, että virta todellakin tulee starttimoottorille, eikä esimerkiksi starttirele ole viallinen. Huomaa myös, että nykyiaikaisessa skootterissa tulee lähes poikkeuksetta olla jompikumpi jarrukahva painettuna, jotta starttaaminen ylipäätänsä onnistuu (jarrukahva painaa samalla pientä kytkintä joka sytyttää jarruvalon ja mahdollistaa virran kulun myös startille). Useimmiten ongelmia muodostavat juurikin jarrukahvojen yhteydessä olevat pienet kytkimet, joiden rikkoontuessa virta ei kulje starttimoottorille asti. Mikäli epäilet tällaista ongelmaa, kokeile stattaamista painamalla vuorotellen sekä etu- että takajarrukahvaa, sillä molempien kahvojen takana on kytkin. Huomaa myös, että starttimoottorin toimimattomuuden syynä saattaa olla myös palanut sulake, huono akku (lataa aina kokeeksi akku tai pyri testaamaan uudella akulla, sillä vaikka starttimoottori toimisi irrotettuna akulla, ei se välttämättä toimi huonolla akulla moottorikontaktissa), oikosulut muualla sähköjärjestelmässä, rikkoutunut virtalukko ja huono maakosketus (tarkista vetämällä akun - navasta ns. lisämaajohto startin runkoon). Joissakin Kiinalaisissa moposkoottereissa myös variaattorinkotelon sovitus voimansiirtoasetelmaan on niin tarkka, että ilman tiivistettä (kaikissa moposkoottereissa ei edes kuulu olla tiivistettä) bendixin akseli puristuu koteloa vasten liian tiiviisti, jolloin starttimoottori ei jaksa pyörittää moottoria tarpeeksi nopeasti.

Itse starttimoottorissa olevia ongelmia ovat tyypillisesti:

- Kuluneet tai erittäin likaiset hiilet (starttimoottori ei pyöri laisinkaan tai pyörimisnopeus heikko).
- Hiilen tai hiilien jumittuminen hiilikanavaan (starttimoottori ei pyöri laisinkaan).
- Kommutaattorin kuluneisuus ja likaisuus (starttimoottorin pyörimisnopeus heikko tai ei aina toimi).
- Kommutattorin jatkuvuus "go/no-go" ei toimi (starttimoottori ei aina toimi).
- Yleinen likaisuus (starttimoottorin pyörimisnopeus heikko).
- Käämiviat (starttimoottori ei pyöri laisinkaan tai jumittaa).
- Laakeriviat (starttimoottori ei aina toimi, jumittaa tai pitää muuten ihmeellistä ääntä).


Kuva1. Jarruvalonkytkin.

Kytkin

Mikäli arvelet vian kuitenkin olevan starttimoottorissa, tulee se ensimmäiseksi pestä ja irrottaa (tietysti tätä ennen on hyvä irrottaa ainakin akulta miinus-kaapeli). Itse starttimoottori on tyypillisesti kiinni ainoastaan parilla pultilla, mutta moottorin esiin saaminen voi olla joko helppoa tai joissakin skootterimalleissa jopa erittäin haastavaa.

Kuva2. Starttimoottori Piaggio NRG (tämä on melko helppo tapaus).

Starttimoottori

Kuva3. Starttimoottori Suzuki CL50 (tässä oli vähän enemmän haastetta).

Starttimoottori2

Kun starttimoottori on saatu irroitettua, voit kokeilla sen toimivuutta vielä suoraan skootterin akulta kiinnittämällä moottori ensin vaikkapa ruuvipenkkiin. Huomaa, että starttimoottorin runkoon kytketään miinus-johto ja starttimoottorissa olevaan erilliseen liittimeen tai siinä olevaan sähköjohtoon + johto. Mikäli moottori tuntuu toimivan hyvin, voi vika olla edelleenkin myös muualla skootterissa tai huonossa akussa. Toisaalta starttimoottori voi hyvinkin toimia "irtonaisena" ilman kuormaa (moottorin ei tarvitse pyörittää skootterin moottoria). Ole erityisen varovainen testatessasi starttimoottoria, sillä mikäli moottori on jostakin syystä Varsinaisessa oikosulussa, voi akulta tulevat piuhat kuumentua nopeasti ja kipinä lentää iloisesti!

Kuva4. Viimeisiä testailuja ennen purkamista (Suzuki CS125). Kuvaan merkattu myös O-renkaat jotka tulisi uusia mahdollisen purkamisen yhteydessä.

Starttimoottori3 

Ennen starttimoottorin avaamista on hyvä katsoa, näkyykö moottorissa suoraan merkintöjä siitä, miten päin ulkokuorien (magneettikopan / staattorin) kokoaminen tulee myöhemmin suorittaa. Mikäli tällaisia merkintöjä ei näy, on hyvä laittaa vaikkapa tussilla merkinnät kuorien yhdyskohtiin. Mikäli magneettikopan (staattorin) voi asentaa 180 astetta väärinpäin, myös startti pyörii väärään suuntaan! Ainakin eurooppalaisissa ja japanilaisissa starttimoottoreissa tämä ei useinkaan ole mahdollista, mutta monissa kiinalaisissa on. 

Kuva5. Hieman toisentyyppinen starttimoottori jossa on bendix-samassa.

Starttimoottori4

Starttimoottorin avaaminen kannattaa tehdä varovasti, jotta hiilet ja hiilien johdot eivät vahingoitu. Starttimoottorin ulkokuoret aukeavat ruuvien avaamisen jälkeen tyypillisesti joko 1-3 osana, jonka jälkeen ankkuri joko jää startin etuosaan tai sitten irtoaa magneettikopan mukana. Ole tarkkana, mikäli akselilla on shimmejä, prikkoja tms. jotta muistat näiden oikean paikan myöhemmin kootessasi starttimoottoria.

Kuva6. Magneettikoppa (staattori) kestomagneetteineen. Ole erityisen tarkkana, jotta osaat asentaa tämän takaisin oikeinpäin!

Kestomagneetit

Kuva7. Etuosa (muista tarkistaa kaikkien laakerien ja mahdollisten öljyrenkaiden kunto!).

Etuosa

Kun magneettikuori ja mahdolliset muut ulkokuoret on saatu irroitettua (kestomagneetteja ei kannata irrottaa). Vedä myös ankkuri ulos varovasti (ellei ole jo irronnut). Ole varovainen ettet riko hiilien johtokiinnityksiä. Mikäli akselilla on shimmipaloja, prikkoja tms. ole erityisen tarkkana jotta muistat näiden oikean paikan kootessasi starttimoottoria myöhemmin. Puhdista kaikki osat huolellisesti.

Kuva8. Ankkuri.

Ankkuri

Sähköstartista kuluu hiilien ohella kommutaattori, jolloin startin teho laskee. Mikäli kommutaattori näyttää kuluneelta ja siinä on kuitenkin vielä pintaa jäljellä, voi sen puhdistuksen jälkeen hioa erittäin hienolla hiomapaperilla (400 tai hienompi). Hiomisen jälkeen kommutaattorin voi vielä kiillottaa esim. metallihiomatahnalla ja sitten puhtaalla kankaalla. Mikäli akselilla on laakeri, tarkista sen kunto. Laakeri ei saa takerrella tai pitää rohisevaa ääntä. Muista tarkistaa myös kaikkien startin kuorissa olevien laakerien sekä mahdollisten öljyrenkaiden ja muiden tiivisteiden kunto. Rikkoutuneet tai huonolta näyttävät osat on luonnollisesti vaihdettava uusiin.

Kuva9. Toisentyyppinen ankkuri.

Ankkuri2

Puhdistusten jälkeen tai jo ennen sitä, jos epäilet kommutaattorissa olevan vikaa, suorita kommutaattorin kaikkien eri liuskojen välillä ns. jatkuvuusmittaus. Jokaisen liuskan välillä tulee olla jatkuvuus (käytännössä virta kulkee) . Mikäli ei ole, yritä etsiä vikaa juotoskohdista tai muualta ankkurista. Mikäli vikakohtaa ei kuitenkaan löydy, on ostettava uusi ankkuri (käytännössä koko starttimoottori). Tarkista myös, ettei jatkuvuutta ole ankkurin akselin ja kommutaattorin välillä (kuva11).

Kuva10. Jatkuvuusmittaus (virta kulkee).

Mittausta

Kuva11. Akselin ja kommutaattorin välillä ei saa olla jatkuvuutta (virta ei kulje).

Piiri suljettu

Starttimoottorin hiilien tarkistus aloitetaan luonnollisesti irrottamalla ne. Irrota myös hiilikanavissa olevat jouset. Joissakin sähkömoottoreissa jousien jäykkyyksissä on kanavakohtaisia eroja, jolloin ne tulisi sijoittaa irrottamisen jälkeen takaisin aina omiin samoihin kanaviinsa. Purkamieni starttimoottorien osalta en kuitenkaan ole ollut tämän asian kanssa kovinkaan tarkka.

Kun olet puhdistanut kaikki osat niin tarkista, että hiilet pääsevät liikkumaan hyvin kanavissaan (puhdista kanavat hyvin!). Melko usein starttimoottoreissa on ongelmana hiilien jumittuminen kanavaan, jolloin moottori ei luonnollisesti toimi. Itse olen korjannut ongelman parissa "hankalassa tapauksessa" jopa venyttämällä hieman jousta, jolloin jousi painaa hiiltä tiukemmin kommutaattoria vasten. Tapaa ei voi suositella, sillä myös hiili ja kommutaattori kuluu tällöin nopeammin. Toisaalta startti taas toimii. Parempi vaihtoehto voisi olla jousien uusiminen. Joissakin starttimoottoreissa myös hiilien johdot ovat onnettoman ohuita, jolloin menetetään tehoa. Jotkut ovat ratkaisseet ongelman jopa kolvailemalla näihin paksumpia johtoja.

Kuva12. Hiilet esillä jousineen.

Hiilet

Hiilen mittaus suoritetaan työntömitalla kuvan 13 osoittamalla tavalla. Monet valmistajat antavat hiilille ns. minimimitat, mutta esimerkiksi Piaggio ei tätä tee. Tässä yhteydessä voidaan kuitenkin mainita, että esimerkiksi uuden Vespa ET4:n hiilimitta on 11mm, mutta toisaalta eräs japanilainen merkki antaa minimimitaksi ainoastaan 4mm. Tärkeää onkin katsoa ennen kaikkea, että pintaa on ja pinnassa ei ole isoja naarmuja, koloja tai muita vaurioita. Myös hiilipintaa voi varovasti hioa kuten kommutaattoriakin. Mikäli pintaa ei ole tai se on pahasti vaurioitunut tulee hiili uusia. Mikäli hiot hiilipintaa pyri suoritamaan hiominen siten, että mahdollisimman suuri osa pinnasta ottaa kontaktin kommutaattoriin.

Kuva13. Hiilen mittaus.

Hiilen mittaus

Kun kaikki osat on puhdistettu ja tarkistettu (tai uusittu). Kootaan starttimoottori päinvastaisessa järjestyksessä purkamiseen nähden. Hiilien asentaminen jousen kanssa hiilikanavaan vaatii jonkin verran luovuutta, mutta onnistuu hyvin esimerkiksi hauenleukaliittimillä.

Kuva14. Hiilien asennusta hiilikanavaan.

Asennusta

Kuva15. Ankkuria odotellessa.

Ankkuria odotellessa

Ankkurin akselipäähän voi laittaa asennusvaiheessa pienen nokareen vaseliinia tai laakerirasvaa varsinkin, mikäli akselipää ei tule laakeriin. Kun ankkuri on asennettu kuoren etuosaan, kannattaa vielä mitata yleismittarilla kommutaattorin ja hiilien välinen jatkuvuus (virta kulkee). Tämän jälkeen suoritetaan magneettikopan (staattorin) asentaminen pyrkimällä pitämään ankkuri siten, ettei kommutaattori pääse pomppaamaan ulos hiilikosketuksesta. Lopuksi ruuvit paikoilleen ja starttimoottorin testaus ennen skootteriin asentamista.

Kuva16. Mittailua.

Viimeiset mittaukset

Samppa
samppa(@)skootterini.com

Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Tekstin ja kuvien kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.