Tässä artikkelissa käsitellään pienien muovikatehalkeamien korjaamista kotikonstein ja ilman muovihitsaamista. Suurempia katevauriokorjauksia käsitellään erillisessä artikkelissa.

Varsinkin skoottereiden sivukatteet halkeavat melko helposti. Mikäli halkeama on siisti ja innostusta koko katteen uudelleen pakkeloimiseen ja maalaamiseen ei ole, voidaan käyttää seuraavaa melko helppoa ja kohtuullisen lopputuloksen antavaa menetelmää. Mikäli etupuolella on esim. asfalttinirhaumaa, ei menetelmä sellaisenaan ole tehokas tapa katteen korjaamiseksi.

1. Aluksi kate puhdistetaan huolellisesti halkeaman ympäriltä niin etupuolelta, kuin takapuoleltakin. Mikäli halkeama on reunassa, puhdistetaan myös halkeama huolellisesti raottamalla sitä varovasti. Puhdistuksessa ei tule käyttää hiomavahoja, tai mitään mikä jättää vaha / rasvapinnan katteeseen. Hyvänä puhdistusaineena toimii useimmiten fairyvesi, mutta tehokkaasti kaikki rasvat saa pois ns. silikoninpoistoaineella. Koska tässä artikkelissa käsitellään siistin katehalkeaman paikkaamista (ei esimerkiksi asfalttinirhaumia), ei katteen etupuolta hiota.

Kuva1. Tyypillinen katevaurio
Kuva1


2. Kun kate on puhdistettu, hiotaan katteen takapuolelta halkeaman ympärys melko karkealla (esim. 80) hiomapaperilla. Hio myös huomattavasti halkeamaa laajemmalta alueelta, jotta alueelle saadaan hyvä tartuntapinta. Tämän jälkeen puhdista alue vielä kertaalleen esim. paineilmalla.

3. Mikäli halkeama on reunassa (eli voit levittää halkeamaa auki reunoja taivuttamalla) liimataan halkeama hyvällä ja jonkin verran joustavalla kaksikomponenttimuoviliimalla. Hyviä liimoja ovat esim. RC-lentokoneissa käytettävät liimat, joita saa RC-tarvike- ja askarteluliikkeistä. Liiman tulee olla kuivuttuaan hivenen joustavaa, koska kate lämpölaajenee auringonpaisteessa ja joustamatonta liimaa käytettäessä sauma voi ratketa ja tulla uudelleen näkyviin. Mikäli halkeama on todella pieni (noin 2cm), voi toki käyttää esim. loctite-pikaliimaa.

Jos halkeama on paikassa, jossa sitä ei pysty avaamaan taivuttamalla (eli liimaa on vaikea saada halkeaman väliin), kannattaa halkeamaa avartaa katteen takapuolelta esim. Dremelillä. Tällöin halkeamaa avataan niin, että siittä muodostuu selvä "kouru", joka voidaan täyttää liimalla. Kourua ei kuitenkaan kannata jyrsiä lävitse asti, sillä usein halkeamaa pystyy aina jonkin verran levittämään, kun takaa on riittävästi ohennettu. Mikäli katteen etupuolelle tehtäisiin samalla naarmukorjauksia, kannattaisi kourutus tehdä katteen etupuolelta. Tärkeintä koko operaatiossa on kuitenkin se, että liima levittyy hyvin ja tasaisesti koko halkeaman alueelle.

Kun liima on levitetty, jätetään kate kuivumaan sauma yhteenpuristettuna (ilmastointiteippi toimii hyvin). Älä kuitenkaan levitä teippiä siten, että se jäisi kiinni liimaamaasi saumaan.

4. Sauman kuivumisen jälkeen kannattaa vähänkin suuremmissa halkeamakorjauksissa tehdä vahvistaminen. Vahvistaminen on helppoa tehdä rakentamisessa käytettävällä lasikuitusaumanauhalla ja polyesterihartsilla. Operaatio toteutetaan siten, että saumanauhasta leikataan halkeamaa selvästi suurempi pala, joka liimataan halkeaman ympärille katteen takapuolelle (kuva2). Saumanauha on käytettävyydeltään erinomaista, koska se sisältää itsessään tarraliimapinnan, joka pitää sen oikeassa asennossa katteen kaltevuuksiin yms. nähden. Kun saumanauha on liimattu paikoilleen, sekoitetaan polyesterihartsi ja kovetin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kun seos on valmis, se levitetään tasaisesti saumanauhan päälle (jo liimatun halkeaman päälle). Seos kannattaa levittää halkeamaa huomattavasti suuremmalle alueelle, jotta sen vahvistava vaikutus saadaan hyödynnettyä tehokkaasti (kuva3). Saumanauhassa olevat säikeet pitävät polyesterihartsin hyvin koteloissan, jolloin se ei valu pois paikattavalta alueelta esim. reunojen osalta. Jätä kate kuitenkin kuivumaan siten, että polyesterihartsi levittyisi mahdollisimman tasaisesti halkeaman päälle. Mikäli paikattava ala on suuri, käytä myös lasikuitumattoa jota asettelet polyesterihartsin päälle. Muista hengityssuojaimen käyttö ja tilan hyvä tuuletus!

Kuva2. Tukevoittaminen
Kuva2

Kuva3. Täytetty
Kuva3

5. Kun polyesterihartsi on täysin kuiva (noin vuorokauden kuluttua), aloitetaan katteen viimeistely. Katteen näkyvälle puolelle levitetään tasaisesti saumakohtaan ja aavistuksen sen ympärille muovipakkeli (hienotäyte), jonka annetaan kuivua hyvin. Jo pakkelin levitysvaiheessa tulee pyrkiä siihen, että pakkelimäärä on sopiva ja täyttää vain juuri ja juuri näkyvän sauman.

Kun pakkeli on kuivunut, aloitetaan hiominen. Hiomisessa kannattaa käyttää karkeudeltaan 800 vesihiomapaperia. Kun vesihiomapaperi on kunnolla vettynyt, hio ylimääräisiä pakkelita pois pyörittämällä äärimmäisen varovasti vain ja ainoastaan pakkeloidulta alueelta siten, että et riko alkuperäistä maalipintaa jonka päälle myös pakkelia hieman levitit (ja joka siis paljastuu osittain pakkelin hiouduttua). Lakkapinnan rikkoutuminen ei haittaa, sillä korjauskohta lakataan myöhemmin. Kun pakkelipinta (ja koko pinta on tasainen) suorita viimeistelyhiominen vieläkin hienommalla paperilla (itse käytän joskus jopa karkeutta 2000).

6. Kun alue on kauttaaltaan tasainen, levitetään katteen väristä maalia saumakohtaan esimerkiksi pienellä naulan kärjellä töpöttelemällä. Pyri siihen, että maalikerroksen paksuudeksi tulee sellainen, joka juuri ja juuri peittää sauman (kuva4).

Kuva4. Maalaus
Kuva4

7. Maalin kuivuttua pinta puhdistetaan huolellisesti ja lakataan. Lakkaaminen kannattaa suorittaa pienoisruiskulla, mutta onnistuu myös automaaliruiskulla, tai jopa spray-pullolla. Lakka kannattaa suihkuttaa viistottain ja sitä ruiskutetaan myös hivenen kohteen ylitse siten, ettei saumaa synny ja häivytys alkuperäiseen lakkakerrokseen mahdollistuu. Lakkakerroksia kannattaa ruiskuttaa useita kerrospaksuuden ollessa kuitenkin mahdollisimman ohut. Mikäli pinta ei näytä kuivuttuaan hyvältä, voidaan se hioa uudelleen vesihiomapaperilla ja suorittaa lakkaus.

Kun pinta on täysin kuivunut, se kannattaa vahata. Pieniä virheitä voidaan korjata myös hiomavahan avulla (esim. Farecla, tai Cleaner). Mikäli käytät hiomavaa, levitä myös varsinainen vaha tämän jälkeen.

Menetelmää käyttämällä ei saada maalisävyeroista johtuen täysin virheetöntä jälkeä, mutta lopputulos on kuitenkin melko hyvä (kuva 5) ja koko katetta ei tarvinnut hioa ja uudelleenmaalata.

Kuva5. Lakattu ja vahattu
Kuva5

Samppa
samppa(@)skootterini.com

Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Tekstin ja kuvien kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.